Een gesprek met Anthonie van der Ploeg, Sales Director Netherlands, Benelux & Nordics bij Genetec, gaat natuurlijk over het eigen cloudplatform. Daarnaast ziet hij ook enkele trends, zoals andere businessmodellen en het omdenken bij bedrijven.
Genetec uit Canada bestaat al ruim 25 jaar. Het bedrijf leverde aanvankelijk video management-systemen, maar tien jaar geleden is gekozen voor een andere koers. Sindsdien staat het integreren van sensoren via een cloudbased platform centraal. Deze sensoren zijn de devices voor IP-videobewaking, toegangscontrole, kentekenherkenning, en tal van andere toepassing voor fysieke security.
Unified platform
Genetec heeft een unified platform, waar alle sensoren worden aangesloten en geïntegreerd, vertelt Anthonie. “Dat platform biedt gebruikers en beheerders een compleet overzicht via een centrale, uniforme omgeving, waarbij ze niet hoeven te switchen van scherm of applicatie.”
Belangrijk om te weten is dat het gaat om een open platform, met een omvangrijke lijst van supported devices. “Wij valideren de hardware waarmee we willen samenwerken, met de bestaande industriestandaarden als uitgangspunt. Het is dus nadrukkelijk niet zo dat iedere camera of andere (IoT-)sensor kan worden gekoppeld. Iedereen in onze sector begrijpt dat, aangezien we het hier over security hebben.”
Partners
Veel gebruikers van het Genetec-platform zijn te vinden in verticals en in de publieke sector. Denk daarbij aan het openbaar vervoer, of aan internationaal opererende bedrijven in de procesindustrie en technologiesectoren. Het bedrijf werkt uitsluitend met het indirecte model. “Een klant wil camera’s, andere hardware en aanvullende diensten. Dat is niet wat wij doen. Het is de partner die daarvoor zorgt, van de aanleg tot en met het onderhoud. Ons platform zorgt ervoor dat de klant met alle hardware kan werken.”
Maar is de partner van Genetec dan eerder een IT-bedrijf of een security-leverancier? Dat is volgens Anthonie een terechte vraag. “Dit is namelijk aan het veranderen. Traditioneel is fysieke security het vakgebied van speciale installateurs. Die hebben logischerwijs een geringere kennis van IT, net als IT-specialisten in de regel minder verstand hoeven te hebben van fysieke veiligheid. Wij zien dat die twee gescheiden werelden nu in beweging komen en samensmelten.”
Omdenken
Anthonie ziet deze samensmelting vooral bij de van oorsprong traditionele security-installateurs en integrators. Zij nemen steeds meer mensen aan met IT-kennis, of gaan nauwer samenwerken met bedrijven die daar veel mee bezig zijn. Bedrijven doen dit omdat ze kansen zien nieuwe business te ontwikkelen. “Dit is het proces van omdenken. Onze integrators, in de regel bedrijven vanaf 25 medewerkers, zien dat ze meer omzet kunnen behalen door naast IT ook securityvoorzieningen op basis van een managed cloudbased platform aan te bieden. Een eerste stap is het aansluiten van devices op ons platform, waarmee het gebruik voor de klant makkelijker wordt. Daarna volgt de vraag of er ook meer kan worden gekoppeld. Onze partners zijn hier proactief mee bezig, en wijzen klanten erop dat het combineren van applicaties voordelig kan zijn. Bij de IT’ers die ze aannemen, zitten daarom naast developers ook IT-consultants. Dat is een hele interessante ontwikkeling.”
Rol van de wetgever
Eén van de belangrijkste achterliggende oorzaken van deze trend is dat IT-afdelingen van bedrijven steeds meer taken krijgen die direct gelinkt zijn aan fysieke veiligheid. Voorheen was dat het terrein van andere afdelingen, zoals facility.
“Je kunt IT en fysieke veiligheid simpelweg niet meer als twee strikt gescheiden paden zien”, weet Anthonie. “De wetgever heeft met de AVG al duidelijk de link tussen de twee gelegd, en straks gebeurt dat nog een keer met NIS2. Het management belegt daarom steeds meer security gerelateerde taken bij IT, dat handen en kennis tekortkomt. Ze zitten daarnaast in een spagaat: voor IT geldt tegenwoordig standaard een cloud-first strategie, terwijl alles rond fysieke beveiliging van oudsher is gebaseerd op een on-premise benadering. Daarom verwelkomen we onze partners met hun oplossingen die zijn gebaseerd op ons cloudplatform. Zij helpen problemen op te lossen zonder dat IT-afdelingen kennis hoeven op te bouwen. Het wordt immers als een managed service afgenomen.”
Kwaliteit voorop
Anthonie rondt het gesprek af met de boodschap dat Genetec natuurlijk openstaat voor nieuwe partners. “Maar bij ons gaat kwaliteit boven kwantiteit, en er moet sprake zijn van een eerlijke win-win situatie. Daarnaast is samenwerken voor ons een absolute voorwaarde, aangezien wij als ketenpartners oplossingen voor de langere termijn leveren.”
Meer weten over Genetec? Avanderploeg@genetec.com of bel 06 819 254 31.
dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 01-2023